ΑΥΓΑ

Γνωρίζατε ότι...

Αβγό ή αυγό είναι δομή που παράγουν, ως αναπαραγωγικό μέσο, τα θηλυκά άτομα ορισμένων ειδών ζώων (πτηνών, ερπετών, ψαριών και εντόμων), η οποία έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα και συνήθως περιβάλλεται από κέλυφος. Το αβγό γενικά χρησιμοποιείται για την εξωμήτρια ανάπτυξη αυτών των οργανισμών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους, αν...

Γνωρίζατε ότι...

Αβγό ή αυγό είναι δομή που παράγουν, ως αναπαραγωγικό μέσο, τα θηλυκά άτομα ορισμένων ειδών ζώων (πτηνών, ερπετών, ψαριών και εντόμων), η οποία έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα και συνήθως περιβάλλεται από κέλυφος. Το αβγό γενικά χρησιμοποιείται για την εξωμήτρια ανάπτυξη αυτών των οργανισμών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους, αν και υπάρχουν οργανισμοί, όπως η οχιά που κυοφορούν αυγά.

Τα αυγά διακρίνονται σε γονιμοποιημένα, αυτά δηλαδή στα οποία υπάρχει ζυγωτό που αναπτύσσεται και στα μη γονιμοποιημένα. Τα αυγά ειδικά τα μη γονιμοποιημένα θεωρούνται κύτταρα, αφού αποτελούν ουσιαστικά ένα ωάριο. Το κολοσσιαίο σχετικά με τα υπόλοιπα κύτταρα μέγεθος οφείλεται στις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν, οι οποίες προορίζονται για την ανατροφή των οργανισμών των γονιμοποιημένων ωαρίων. Ωστόσο, οι θρεπτικές αυτές ουσίες εξακολουθούν να υπάρχουν και στα μη γονιμοποιημένα αυγά, ώστε τα αυγά να αποτελούν τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας και τμήμα της ανθρώπινης και όχι μόνο διατροφής.

Διατροφική αξία του αυγού

Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):

  • Νερό 85-90%
  • Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
  • Λίπος 0,25%
  • Τέφρα 0,6%
  • Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
  • Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων


Συστατικά κρόκου:

  • Νερό 45-51%
  • Πρωτεΐνες 16-17%
  • Λίπος 31-36%%
  • Τέφρα 1,3%
  • Υδατάνθρακες 0,2-1,1%

Περισσότερα

ΑΥΓΑ  Υπάρχει ένα προϊόν

Βλέπετε 1 - 1 από 1προϊόν
Βλέπετε 1 - 1 από 1προϊόν