ΕΙΔΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ & ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ  Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία

Υποκατηγορίες

 • ΤΖΑΜΙΑ

  Γνωρίζατε ότι...

  Το γυαλί είναι υλικό στερεό και άμορφο, δηλαδή δεν παρουσιάζει κρυσταλλική δομή. Είναι ημιδιάφανο ή διάφανο, εύθραυστο, άκαμπτο και σκληρό. Λόγω της μη κρυσταλλικότητάς του, ο όρος «ύαλος» (γυαλί) ή «υαλώδης» έχει επεκταθεί σημαίνοντας όλα τα άμορφα στερεά. Η διαφάνειά του αφορά στο ορατό φως, γιατί το κοινό γυαλί είναι αδιάφανο για την υπεριώδη ακτινοβολία. Ως υλικό είναι χημικά και βιολογικά αδρανές, πλήρως ανακυκλώσιμο και, κατά συνέπεια, ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση σε κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών.

 • ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ...

  Γνωρίζατε ότι...

  Τα συνηθισμένα απορρυπαντικά περιέχουν συστατικά που απομακρύνουν τους λεκέδες από τα πολύ λερωμένα ρούχα, αλλά ταυτόχρονα κάνουν αλκαλικό το διάλυμα της πλύσης. Τα αλκαλικά διαλύματα επηρεάζουν τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στο μαλλί και μπορεί να προκαλέσουν ξεθώριασμα ή τρέξιμο των χρωμάτων στα ρούχα.


  Σε υψηλές δοσολογίες, τα αλκαλικά διαλύματα μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τις βασικές μάλλινες ίνες, αφήνοντας εξασθενημένη όλη τη δομή του ρούχου και κάνοντάς το επιρρεπές στα σκισίματα. Αυτό δε σημαίνει απλά ότι το ρούχο σας φθείρεται πιο γρήγορα, αλλά και ότι δε θα έχει την ίδια εμφάνιση και αίσθηση.


  Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό όταν πλένετε μάλλινα, αφού κάνει τις χρωστικές να τρέχουν και φθείρει τις ίνες του μαλλιού. Το νερό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία άνετη στην αφή.

   
  Συμβουλή: Μην αφήνετε το νερό να πέφτει κατευθείαν στα μάλλινα, αφού έτσι μπορεί να χαλάσουν οι ίνες.


  Πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο;
  Το μαλλί έχει ευαίσθητες ίνες και θα πρέπει πάντα να το φροντίζετε ιδιαίτερα. Μερικά μάλλινα ρούχα πλένονται στο πλυντήριο (ελέγχετε πάντα την ετικέτα).

   
  Πριν βάλετε τα μάλλινά σας στο πλυντήριο, βεβαιωθείτε ότι:
  • Η ετικέτα τους γράφει ότι μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο
  • Έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες στην ετικέτα
  • Έχετε επιλέξει το σωστό πρόγραμμα πλύσης –όσο πιο ήπιο, τόσο το καλύτερο. Αν αμφιβάλλετε, συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών του κατασκευαστή του πλυντηρίου σας
  • Αν το μάλλινό σας δεν μπαίνει στο πλυντήριο ή έχετε αμφιβολίες, πλύνετέ το στο χέρι. Κάνετε απαλές κινήσεις στο ρούχο, σε μια λεκάνη ή κουβά πλυσίματος για λίγα λεπτά και στη συνέχεια πιέστε το απαλά για να φύγει όσο περισσότερο νερό γίνεται
  • Τα μάλλινα ρούχα δε θα πρέπει να στρίβονται ή στύβονται, καθώς μπορεί να χάσουν το σχήμα τους


  Ξέβγαλμα: Με το μαλακό
  Μετά το πλύσιμο στο χέρι, ξεβγάλτε καλά τα μάλλινα. Το νερό θα πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία όπως στο πλύσιμο. Πιέστε απαλά για να αφαιρέσετε όσο πιο πολύ νερό μπορείτε.


  Στέγνωμα: Μη βάζετε τα ευαίσθητα μάλλινα στο στεγνωτήριο
  Ο κύκλος στεγνώματος του πλυντηρίου δεν προτείνεται για τα πολύ ευαίσθητα μάλλινα όπως το μοχέρ και το αγκορά. Τυλίξτε το ρούχο σε μια πετσέτα και πιέστε απαλά για να φύγει όσο περισσότερο νερό γίνεται. Για να απομακρύνετε την υγρασία από άλλους τύπους μάλλινων, χρησιμοποιήστε έναν πολύ χαμηλό κύκλο περιστροφής (ελέγξτε την ετικέτα για οδηγίες).
  Όταν αφαιρεθεί το περιττό νερό, γυρίστε ανάποδα το ρούχο και ακουμπήστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει, απλώνοντάς το στο φυσικό του σχήμα και μέγεθος. Στεγνώνετε τα μάλλινα ρούχα μακριά από το άμεσο φως του ήλιου για να μην ξεθωριάσουν. Μην τα στεγνώνετε ποτέ σε στεγνωτήριο ή κοντά σε φωτιά ή καλοριφέρ.

   
  Σιδέρωμα: Στον ατμό
  Πολλά μάλλινα ρούχα δε χρειάζονται σιδέρωμα, αλλά τα πολύ μαλακά υφάσματα δείχνουν καλύτερα αν μπουν σε πρέσα. Χρησιμοποιείτε πάντα ατμό. Αν δεν έχετε σίδερο ατμού, βάζετε ένα καθαρό, νωπό πανί πάνω στο ρούχο και σιδερώνετε απαλά, ανασηκώνοντας και χαμηλώνοντας το σίδερο και όχι σπρώχνοντάς το. Μη σιδερώνετε τα ρούχα υγρά, αλλά περιμένετε να στεγνώσουν ή να κοντεύουν να στεγνώσουν.

 • ΕΙΔΗ CAMPING - BBQ

  Γνωρίζατε ότι...

  Ο όρος υγραέριο αναφέρεται σε οποιοδήποτε προϊόν αποτελείται κατά βάση από μίγμα κάποιων από τους ακόλουθους υδρογονάνθρακες: προπάνιο, προπένιο (προπυλένιο), κανονικό βουτάνιο, ισοβουτάνιο, ισοβουτυλένιο, βουτένιο (βουτυλένιο) και αιθάνιο. Οι υδρογονάνθρακες αυτοί είναι σε συνήθεις ατμοσφαιρικές συνθήκες αέρια, τα οποία συνήθως υγροποιούνται υπό πίεση για τη μεταφορά και αποθήκευση. Το LPG, το υγροποιημένο βουτάνιο που περιέχεται στις γνωστές φιάλες camping gaz, και το φωταέριο το οποίο αποτελείται από υγροποιημένα αέρια προερχόμενα από απόσταξη λιθάνθρακα είναι γνωστοί τύποι υγραερίων.

  Ο όρος γκάζι χρησιμοποιείται συχνά σαν γενικότερος όρος αναφορικά με όλα τα αέρια καύσιμα μίγματα που περιέχουν από μεθάνιο ως και πεντάνιο, και ακόμα πιο γενική ήταν η παλιότερη χρήση του όρου γκάζι για όλα τα αέρια και υγρά ορυκτά καύσιμα.

 • ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ - ΦΑΝΟΙ

  Γνωρίζατε ότι...

  Η μπαταρία ή ηλεκτρικός συσσωρευτής (ενίοτε και απλά συσσωρευτής) είναι η συσκευή η οποία αποθηκεύει χημική ενέργεια και την αποδεσμεύει με τη μορφή ηλεκτρισμού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ηλεκτροχημικές διατάξεις όπως η γαλβανική στήλη. Η ανάπτυξη των μπαταριών άρχισε με την κατασκευή της Βολταϊκής στήλης από τον Αλεσάντρο Βόλτα. Εικάζεται όμως ότι κάποια αντικείμενα, που χρονολογούνται γύρω στο έτος 600 και είναι γνωστά ως μπαταρίες της Βαγδάτης, είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μικρής ποσότητας ηλεκτρισμού.

  Περιγραφή

  Ο συσσωρευτής στην ηλεκτρολογία είναι χημική πηγή ρεύματος, ικανή να αποθηκεύσει ηλεκτρική ενέργεια (αφού τη μετατρέψει σε χημική) και όταν χρειαστεί, να την αποδώσει σε εξωτερικό κύκλωμα. Αποτελείται από δοχείο κατασκευασμένο από μονωτικό υλικό (εβονίτη, πλαστικό, γυαλί) με ηλεκτρολύτη (οξύ ή αλκάλιο), στο οποίο βυθίζονται τα ηλεκτρόδια. Η σύνδεσή τους σε εξωτερικό κύκλωμα προκαλεί σε αυτό διέλευση ρεύματος (εκφόρτιση του ηλεκτρικού συσσωρευτή). Έτσι, στον ηλεκτρικό συσσωρευτή γίνονται χημικές διεργασίες, που έχουν σχέση με τη μετατροπή της χημικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

  Ο εκφορτισμένος ηλεκτρικός συσσωρευτής φορτίζεται όταν περάσει από αυτόν συνεχές ρεύμα από άλλη πηγή, ενώ ταυτόχρονα στον ηλεκτρικό συσσωρευτή γίνονται αντίστροφες χημικές διεργασίες, με τις οποίες η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε χημική. Ο ηλεκτρικός συσσωρευτής χαρακτηρίζεται από τη χωρητικότητα, δηλ. την ποσότητα του ηλεκτρισμού σε αμπερώρια, που μπορεί ο συσσωρευτής να δώσει στο κύκλωμα που τροφοδοτεί, από τη μέση τάση σε Volt κατά το χρόνο της φόρτισης και εκφόρτισης, από την ειδική ενέργεια κατά βάρος και όγκο, δηλ. την ενέργεια σε βατώρια που παρέχεται κατά την εκφόρτιση από 1 kgr βάρους ή 1 δεκατόμετρο του όγκου του ηλεκτρικού συσσωρευτή, από την απόδοση κατά χωρητικότητα, δηλ. τον λόγο της ποσότητας των αμπερωρίων που αποδίδεται κατά την εκφόρτιση προς την ποσότητα των αμπερωρίων που απορροφάται κατά τη φόρτιση, από την απόδοση κατά ενέργεια (ή βαθμό απόδοσης), δηλ. το λόγο της ενέργειας που αποδίδεται κατά την εκφόρτιση προς την ενέργεια που απορροφάται κατά τη φόρτιση. Υπάρχουν ηλεκτρικοί συσσωρευτές σε μόνιμη εγκατάσταση (για τις ανάγκες των ηλεκτρικών σταθμών, των τηλεφωνικών και τηλεγραφικών σταθμών, των ραδιοσταθμών κ.ά.) και φορητοί (για τροφοδότηση κινητών ραδιοσυσκευών και συσκευών ενσύρματης επικοινωνίας, αυτοκινήτων, αεροπλάνων κ.ά.).

 • ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ - ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΑ

  Γνωρίζατε ότι...

  Το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες οδηγεί στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας γιατί το νερό δε χρειάζεται να ζεσταθεί πολύ. Εάν τα ρούχα σας έχουν λεκέδες ή απαιτείται να προσθέσετε στην πλύση λευκαντικό ή ενισχυτικό χρωμάτων, τότε χρησιμοποιήστε ένα αφαιρετικό λεκέδων σαν το Vanish. Πλύνετε στους 30 βαθμούς αντί να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερες θερμοκρασίες και θα έχετε τα ίδια καλά αποτελέσματα ενάντια στους λεκέδες προσθέτοντας μια δόση Vanish μαζί με το απορρυπαντικό σας.

 • ΠΑΡΚΕΤΙΝΕΣ...

  Γνωρίζατε ότι...

  Τα έπιπλα για πρώτη φορά σαν δουλεμένα εργαλεία εμφανίστηκαν στην Ασία, στην Αίγυπτο και γενικά στους ανατολικούς λαούς. Επειδή λίγοι είχαν το προνόμιο να τα προμηθεύονται, έγιναν αποκλειστικό απόκτημα των βασιλιάδων και των ευγενών, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται βαριά και πολυτελή. Τα στόλιζαν με ελεφαντόδοντο, ασήμι, χρυσάφι και είχαν περίτεχνα σκαλίσματα, σε αντίθετη με τα έπιπλα των αρχαίων Ελλήνων, που όπως είναι γνωστό από διάφορες παραστάσεις αγγείων τους έδιναν χάρη και απλότητα. Τα έπιπλά τους ήταν κομψά, απέριττα, σύμφωνα πάντα με τη γενικότερη ζωή των Ελλήνων και τα πιο γνωστά απ' αυτά στην κλασική εποχή ήταν: καθέδρες, πυξίδες (κουτάκια που φύλαγαν τα κοσμήματα), θρόνοι, κρεβάτια, τραπέζια και σκίμποδες (σκαμνιά).

 • ΤΡΟΦΕΣ - ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΖΩΩΝ

  Γνωρίζατε ότι...

  Η διατροφή των σκύλων είναι σημαντική για τη σωστή ανάπτυξή τους και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία τους και το μέγεθός τους. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κουτάβια καθώς έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, τις οποίες πρέπει να καλύπτετε για να μεγαλώσουν σωστά, με γερά οστά, καλή όραση και λαμπερό τρίχωμα.

  Η ποσότητα του φαγητού που πρέπει να λαμβάνει ο σκύλος αλλά και η συχνότητα καθορίζονται από την ηλικία του σκύλου. Ένα κουτάβι χρειάζεται τροφή 3 φορές την ημέρα, ενώ όταν ηλικιωθεί δύο φορές είναι αρκετές. Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία με την τροφή του σκύλου για να ενημερώνεστε για τα συστατικά, την ποσότητα που πρέπει να του δίνετε κάθε φορά αλλά και για τα διατροφικά στοιχεία. Να θυμάστε ότι δεν ταίζετε τον σκύλο με φαγητό που έχετε ετοιμάσει για εσάς. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας γιατί έχει άλλες διατροφικές ανάγκες και ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Επίσης δεν του δίνεται σοκολάτα ή άλλα γλυκά.

  Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τώρα το χειμώνα, η ποσότητα τροφής που θα δίνετε στον σκύλο σας θα είναι λίγο αυξημένη γιατί καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

  Ρωτήστε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί τον σκύλο σας, εάν χρειάζετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Σε περίπτωση που χρειάζεται, ακολουθήστε τη δοσολογία που σας έχει δώσει ο κτηνίατρος και μην ενεργείτε αυτοβούλως.

  Ο χώρος που θα τρώει ο σκύλος σας πρέπει να είναι πάντα καθαρός και εύκολα προσβάσιμος από τον σκύλο. Να έχει πάντα φρέσκο νερό στην ποτίστρα του για να μην αφυδατωθεί. Σε περίπτωση που δεν έχει φάει όλο το φαγητό του, πετάξτε το και μην το κρατάτε για το επόμενο γεύμα.

  Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας ή πλήρη αφαγία, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο και να μην ενεργείτε από μόνοι σας.

 • ΥΛΙΚΟ ΣΙΔΕΡΩΜΑΤΟΣ -...

  Γνωρίζατε ότι...

  Οι περισσότεροι αντιπαθούμε το σιδέρωμα. Γνωρίζοντας, όμως, τους «κανόνες» του μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη.

  Γενικές οδηγίες:

  1. Δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα. Πολλά από αυτά μπορούν να κρεμαστούν στη ντουλάπα, αφού έχουν στεγνώσει στην απλώστρα.
  2. Δίνετε προσοχή σε ιδιαίτερα υφάσματα που εξορισμού δεν σιδερώνονται.
  3. Η χρήση μαλακτικού στο πλύσιμο διευκολύνει το σιδέρωμα.
  4. Τα νέας γενιάς σίδερα έχουν φωτεινή ένδειξη που σας ειδοποιεί για το πότε το σίδερο έχει τη σωστή θερμοκρασία για να σιδερώσετε.
  5. Για να μην αλλάζετε συνεχώς θερμοκρασίες στο σίδερο, ανάλογα με τις «ανάγκες» του κάθε ρούχου, χωρίστε από πριν τα ρούχα σε στοίβες (π.χ. βαμβακερά, λινά, συνθετικά) και ξεκινήστε να σιδερώνετε αυτά που απαιτούν χαμηλότερο θερμοκρασία.
  6. Αποφύγετε να ακουμπάτε το σίδερο σε αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. κουμπιά ή φερμουάρ.
  7. Σιδερώνετε τα ρούχα κατά προτίμηση από την ανάποδη, για να αποφύγετε τη «γυαλάδα» (ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα ρούχα). Στα ευαίσθητα υφάσματα που επιδέχονται σιδέρωμα προτιμήστε να ακουμπάτε από πάνω ένα πανί (π.χ. μία καθαρή μαξιλαροθήκη), για να μην ακουμπά το σίδερο απευθείας σε αυτά.

  Οδηγίες σιδερώματος για πουκάμισα και παντελόνια

  Σιδέρωμα πουκαμίσου: Για να κάνετε το σιδέρωμα πουκαμίσων λίγο πιο εύκολο ξεκινήστε όσο το πουκάμισο είναι ακόμα νωπό, παίρνοντάς το απευθείας από την απλώστρα (αν το διπλώσετε και το αφήσετε έτσι για μέρες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σιδερώσετε τα τσαλακωμένα σημεία).

  Ξεκινήστε να σιδερώνετε το πουκάμισο από το κολάρο, πρώτα τη μέσα μεριά και μετά την έξω. Μετά κάνετε το ίδιο με τις μανσέτες. Στη συνέχεια, αφού ισιώσετε το ύφασμα με τα χέρια σας, σιδερώστε ένα-ένα τα μανίκια, ξεκινώντας από την εσωτερική πλευρά της μανσέτας και συνεχίζοντας προς την εξωτερική πλευρά.

  Συνεχίστε απλώνοντας το πουκάμισο στη μύτη της σιδερώστρας, «φορώντας» τους ώμους εναλλάξ για να σιδερωθούν ομοιόμορφα και ολοκληρώστε με το κύριο μέρος του πουκαμίσου, το οποίο θα «κυλάτε» διαδοχικά πάνω στη σιδερώστρα, δίνοντας προσοχή στις ραφές.

  Σιδέρωμα παντελονιού: Γυρίστε το παντελόνι από την ανάποδη και ελέγξτε την ετικέτα για τις οδηγίες σχετικά με το σιδέρωμα (π.χ. θερμοκρασία).

  Ξεκινήστε από τη μέση του παντελονιού, τις τσέπες, το εσωτερικό του φερμουάρ, τις ραφές και τα στριφώματα. Στη συνέχεια απλώστε το παντελόνι κατά μήκος επάνω στη σιδερώστρα, με τα δύο μπατζάκια ενωμένα το ένα πάνω στο άλλο και ισιώστε προσεκτικά τις ζάρες με τα χέρια σας. Έπειτα, σηκώστε το ένα μπατζάκι, ακουμπήστε το στο πάνω μέρος του παντελονιού για να μείνει το κάτω μπατζάκι ελεύθερο και σιδερώστε το κάτω, ξεκινώντας από το στρίφωμα προς τον καβάλο. Αμέσως μετά γυρίστε το μπατζάκι από την ανάποδη και κάνετε το ίδιο.

  Αφού έχετε τελειώσει με τα εσωτερικά και των δύο ποδιών, στρώστε τα απαλά και «πατήστε» τα εξωτερικά τους, ξεκινώντας τώρα από το πάνω μπατζάκι (προσοχή στα εξωτερικά μεταλλικά σημεία που μπορεί να φθείρουν το σίδερο). Όταν θα έχετε τελειώσει, κρεμάστε αμέσως το παντελόνι.

 • ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΑΤΩΝ

  Γνωρίζατε ότι...

  Τα άλατα είναι ετεροπολικές (ιοντικές) ενώσεις και σ' αυτά το κατιόν μπορεί να είναι μέταλλο (π.χ. ασβέστιο Ca2+ εκτός από το κατιόν Η+ που μπορεί να αποδοθεί ως πρωτόνιο) ή θετικό πολυατομικό ιόν (π.χ. αμμώνιο ΝΗ4+) ενώ το ανιόν είναι αμέταλλο (εκτός του Ο2- και του Ο22-) ή πολυατομικό αρνητικό ιόν (όπως π.χ. το θειικό ανιόν SO42- ή το νιτρικό ανιόν NO3-) εκτός του ΟΗ-.

 • ΚΟΥΖΙΝΑΣ - ΦΟΥΡΝΟΥ -...

  Γνωρίζατε ότι...

  Πώς να καθαρίσετε σωστά την κεραμική εστία
  Αφού μαγειρέψατε και φάγατε, ήρθε η δύσκολη ώρα του καθαρίσματος της κεραμικής εστίας. Συνήθως οι λεκέδες σας δυσκολεύουν και "παλεύετε" ώρες για να τους βγάλετε, έχοντας και τον φόβο μη τυχόν δημιουργηθούν γρατζουνιές. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Υπάρχουν μερικά έξυπνα κόλπα για να την καθαρίσετε στη στιγμή!
  Καθημερινή καθαριότητα

  Είναι καλό, έπειτα από κάθε μαγείρεμα, να καθαρίζετε την εστία της κουζίνας σας, γιατί διαφορετικά συγκεντρώνονται οι λεκέδες και φεύγουν πιο δύσκολα. Αφού έχουν κρυώσει οι εστίες σας, τις σαπουνίζετε με ένα υγρό πανί ή με το σφουγγάρι και τις ξεπλένετε καλά, για να φεύγουν τα υπολείμματα φαγητού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, το οποίο θα τρίψετε πάνω στην επιφάνεια και θα το αφήσετε για λίγα λεπτά να δράσει. Έπειτα θα το ξεπλύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Μην ξεχνάτε να βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να μην γρατζουνιστεί η επιφάνεια από τα υπολείμματα. Έπειτα, με μια χαρτοπετσέτα ή με ένα μαλακό πανί στεγνώστε τις.

  Καμένα λίπη

  Όπως είπαμε, οι λεκέδες και ειδικά από καμένα λίπη πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγαράκια, γιατί θα προκαλέσετε φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές ξύστρες για τις κεραμικές εστίες, οι οποίες υπάρχουν στα super market και να ξύσετε τα καμένα λίπη με λίγη πίεση. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες νερό, την οποία θα αφήσετε να δράσει για 10-15 λεπτά. Στο τέλος, σαπουνίζετε καλά την επιφάνεια και την ξεπλένετε.

  Λεκέδες από γάλα

  Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως το γάλα, καθαρίζετε αμέσως με ένα βρεγμένο πανί όσο είναι ζεστό και ρίχνετε λίγο λαδάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο. Το αφήνετε για λίγο μέχρι να κρυώσει η εστία και έπειτα χρησιμοποιείτε την ειδική ξύστρα. Για να φύγουν τα υπολείμματα, καθαρίζετε με ένα υγρό πανί.

  Καθαρισμός της κεραμικής εστίας με απορρυπαντικό

  Εαν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους παραπάνω φυσικούς τρόπους καθαρίσματος, μπορείτε να πάρετε από το super market ειδικό υγρό καθαρισμού κεραμικών εστιών. Ρίχνετε 4-5 σταγόνες από το ειδικό καθαριστικό υγρό στο κέντρο της εστίας και τρίβετε με ένα πανί όλη την επιφάνεια. Έπειτα περνάτε με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να γυαλίσετε τις επιφάνειες.

  Αποφύγετε τις γρατζουνιές

  Για να αποφύγετε να κάνετε γρατζουνιές στην κεραμική εστία σας πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη με λείες και επίπεδες βάσεις. Πρέπει να θυμάστε να μην σέρνετε τα σκεύη πάνω στην εστία, αλλά να τα σηκώνετε προκειμένου να τα μετακινήσετε. Πολύ μεγάλη προσοχή εάν σας πέσει ζάχαρη όταν το "μάτι" είναι αναμμένο, πρέπει να την σκουπίσετε αμέσως.

  Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης της κουζίνας σας, όπου υπάρχουν πληροφορίες για την ασφαλή συντήρησή της. Και μην ξεχνάτε! Να την καθαρίζετε έπειτα από κάθε χρήση.

 • ΜΠΑΝΙΟΥ

  Γνωρίζατε ότι...

  Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο για την εξάσκηση τις σωματικής καθαριότητας. Περιέχει μπανιέρα ή ντους μια τουαλέτα, ένα νεροχύτη με νιπτήρα και ενδεχομένως μπιντέ.

  Tα πρώτα στοιχεία για τη χρήση των λουτρών χρονολογούνται μέχρι το 3000 π.Χ. Σε αυτό το καιρό είχε μια ισχυρή θρησκευτική αξία, να θεωρηθεί ως ένα στοιχείο για τον καθαρισμό του σώματως και της ψυχής. Στο 16ο, 17ο και 18ο αιώνα, η χρήση των δημόσιων λουτρών μειώθηκε σταδιακά στο δυτικό κοσμο και στράφηκε σε ιδιωτικούς χώρους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για το σύγχρονο μπάνιο κατά τον 20ο αιώνα.

  Η τροφοδοσία ζεστού νερού μπορεί να γίνεται μέσω ενός λέβητα η ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Η επένδυση των τοίχων και του πατώματος είναι συνήθως από κεραμικά πλακάκια η από μάρμαρο.

 • ΤΟΙΧΟΥ - ΠΑΤΩΜΑΤΟΣ

  Γνωρίζατε ότι...

  Όταν ανακαινίζετε το σπίτι σας, είτε πρόκειται για πάτωμα της κουζίνας ή για νέο μπάνιο, τα πλακάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε αμέσως χαρακτήρα στο χώρο. Με λίγη πρακτική και τα κατάλληλα εργαλεία προς ενοικίαση, η πλακόστρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τύπο δωματίου.

 • ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ

  Γνωρίζατε ότι...

  Τα αρχαιότερα παπούτσια είναι πέδιλα που χρονολογείται από περίπου 7.000 ή 8.000 π.Χ., που βρέθηκαν στη σπηλιά Fort Ροκ στην αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον. το 1938.Το παλαιότερο δερμάτινο παπούτσι στον κόσμο, κατασκευασμένο από ένα ενιαίο κομμάτι δέρμα αγελάδας δένεται με ένα κορδόνι από δέρμα κατά μήκος ραφές στο μπροστινό και πίσω μέρος, βρέθηκε σε μια σπηλιά στην Αρμενία το 2008 και πιστεύεται ότι χρονολογούνται στο 3.500 π.Χ. Τα Ötzi παπούτσια του Iceman, που χρονολογούνταιι στο 3.300 π.Χ., που χαρακτηρίζεται με καφέ βάσεις από δέρμα αρκούδας, με deerskin στα πλαϊνά πάνελ, και ένα φλοιό-string δίχτυ, το οποίο τραβάει σφιχτά γύρω από το πόδι. Εντούτοις, εκτιμάται ότι τα παπούτσια μπορεί να έχουν έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ πριν από αυτό, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις από τις πρώτες υποδημάτων λόγω της ιδιαίτερα ευπαθούς χαρακτήρα στα πρόωρα παπούτσια. Με τη μελέτη των οστών από τα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών (σε αντίθεση με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού), παρατηρήθηκε το πάχος τους μειώθηκαν κατά περίπου 40.000 έως 26.000 χρόνια πριν. Αυτό οδήγησε τους αρχαιολόγους να συμπεράνουμε ότι φορώντας παπούτσια οδήγησε σε λιγότερο την ανάπτυξη των οστών, με αποτέλεσμα μικρότερα και λεπτότερα δάχτυλα. Αυτά τα πρώτα σχέδια ήταν πολύ απλό στο σχεδιασμό, συχνά απλώς "πόδι σακούλες" του δέρματος για την προστασία των ποδιών από τους βράχους, τα συντρίμμια, και το κρύο. Τα είχαν πιο συχνά όταν βρίσκοντουσαν σε ψυχρότερα κλίματα.

 • ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

  Γνωρίζατε ότι...

  Γάντι ονομάζεται το εξωτερικό ένδυμα που καλύπτει τα επάνω άκρα του ανθρώπινου σώματος, τα χέρια, συνήθως από το επίπεδο του καρπού. Τα περισσότερα γάντια εφαρμόζουν στο χέρι απόλυτα, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση. Την εφαρμογή εξυπηρετούν τα διάφορα μεγέθη και σχέδια, καθώς και το υλικό κατασκευής τους. Κάποια, όπως τα χειρουργικά, προστατεύουν τον φέροντα αλλά και τον ασθενή εξαιτίας του υλικού τους, καθώς είναι αδιαπέραστα από τους μικροοργανισμούς. Τα γάντια υπάρχουν σε ποικιλία μεγεθών, αν και όχι σε όλα τα είδη, υλικού και μήκους.

 • ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ...

  Γνωρίζατε ότι...

  Η εξέλιξη της κουζίνας έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της μαγειρικής και της τεχνολογιας. Μέχρι το 18ο αιώνα, η ανοικτή εστία ήταν ο μόνος τρόπος μαγειρέματος.

  Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου προετοιμάζονται και μαγειρεύονται τα φαγητά. Έχει την προέλευσή του στην οικιακή εστία. Αν και η κουζίνα είναι χώρος μαγειρικής, μπορεί να είναι και το κέντρο άλλων δραστηριοτήτων, όπως το πλύσιμο των ρούχων. Μερικές φορές, είναι επίσης το καθιστικό ή η τραπεζαρία του σπιτιού. Η επίπλωση είναι συνήθως Εντοιχισμένη κουζίνα.

 • ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ
 • ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ...

  Γνωρίζατε ότι...

  Μια από τις πιο συχνές εφαρμογές απορρυπαντικών είναι για πλύσιμο ρούχων. Οι συνθέσεις είναι περίπλοκες και αντανακλούν τις διαφορετικές απαιτήσεις και την πολύ ανταγωνιστική αγορά. Γενικά, τα απορρυπαντικά πλυντηρίου περιέχουν αποσκληρυντικά νερού, επιφανειοδραστικά, λευκαντικά, ένζυμα, αρώματα και πολλά άλλα συστατικά. Η σύνθεση επηρεάζεται έντονα από τη θερμοκρασία του νερού και ποικίλει από χώρα σε χώρα.

 • ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΠΙΑΤΩΝ

  Γνωρίζατε ότι...

  Ένα απορρυπαντικό είναι ένα επιφανειοδραστικό ή ένα μείγμα επιφανειοδραστικών με "ιδιότητες καθαρισμού σε αραιά διαλύματα. Αυτές οι ουσίες είναι συνήθως αλκυκυλοβενζολοσουλφονικό νάτριο, μια οικογένεια ενώσεων που μοιάζουν με το σαπούνι, αλλά είναι περισσότερο διαλυτές στο σκληρό νερό, επειδή τα πολικά σουλφονικά (των απορρυπαντικών) μοιάζουν λιγότερο με τα πολικά καρβοξύλια (του σαπουνιού) στη δέσμευση με το ασβέστιο και τα άλλα ιόντα που βρίσκονται στο σκληρό νερό. Στα περισσότερα οικιακά περιβάλλοντα, ο όρος απορρυπαντικό από μόνος του αναφέρεται ειδικά σε απορρυπαντικό πλυντηρίου ή υγρό απορρυπαντικό, σε αντίθεση με το σαπούνι στο χέρι ή άλλους τύπους καθαριστικών. Τα απορρυπαντικά είναι συνήθως διαθέσιμα ως σκόνες ή συμπυκνωμένα διαλύματα. Απορρυπαντικά όπως τα σαπούνια, έχουν αποτέλεσμα επειδή είναι αμφίφιλα: μερικώς υδρόφοβα (πολικά) και μερικώς υδρόφοβα (μη πολικά). Η διπλή τους φύση διευκολύνει το μείγμα των υδρόφοβων ενώσεων (όπως λάδια και λίπη) με το νερό. Επειδή ο αέρας δεν είναι υδρόφοβος, τα απορρυπαντικά είναι επίσης μέσα αφρισμού σε διαφορετικό βαθμό.

 • ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΑ...

  Γνωρίζατε ότι...

  • Δεν υπερφορτώνουμε τον κάδο του πλυντηρίου. Λίγα ρούχα σημαίνει πιο ελεύθερη κίνηση των ρούχων στον κάδο, οπότε και μικρότερη τριβή.

  • Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας απορρυπαντικό. Προτιμούμε υγρό απορρυπαντικό που διαλύεται πιο αποτελεσματικά.

  • Χρησιμοποιούμε πάντα μαλακτικό ρούχων που μαλακώνει τις ίνες και περιορίζει την τριβή τους. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ξύδι αντί του μαλακτικού στο πλύσιμο των ρούχων.

  • Χρησιμοποιούμε σόδα πλυντηρίου πριν το ξέβγαλμα των ρούχων. Μισό φλυτζανάκι σόδα πλύσεως, θα δώσει φρεσκάδα στα ρούχα. Περιορίζει το γάριασμα και επίσης καθαρίζει το εσωτερικό του πλυντηρίου προσφέροντας έτσι μια φυσική συντήρηση του κάδου πλυντηρίου σας.

  • Χρησιμοποιούμε αποσκληρυντικό νερού για να γίνει το νερό λιγότερο "σκληρό" περιορίζοντας έτσι τα άλατά του.

  • Εάν χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο ρούχων, τότε φροντίζουμε να αφαιρούμε άμεσα τα ρούχα όταν το πρόγραμμα τελειώσει.

 • ΜΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΡΟΥΧΩΝ
 • ΧΛΩΡΙΑ

  Γνωρίζατε ότι...

  Το χλώριο (λατινικά: chlorum, αγγλικά: chlorine) είναι το χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο Cl, ατομικό αριθμό 17 και ατομικό βάρος 35,453.Το χλώριο ανήκει στην ομάδα 17 (πρώην VIIA) του Περιοδικού Συστήματος, δηλαδή στα αλογόνα. Κατά σειρά είναι το δεύτερο αλογόνο μετά από το φθόριο (F). Το χημικά καθαρό χλώριο, στις συνηθισμένες συνθήκες, δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm, είναι κιτρινοπράσινο διατομικό αέριο. Το χλώριο έχει την υψηλότερη ηλεκτρονιακή συγγένεια και την τρίτη υψηλότερη ηλεκτραρνητικότητα από όλα τα δραστικά χημικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό, το (στοιχειακό) χλώριο είναι ισχυρό οξειδωτικό μέσο. Ελεύθερο (στοιχειακό) χλώριο είναι σπάνιο στη Γη, και, όταν υπάρχει, συνήθως είναι αποτέλεσμα άμεσης ή έμμεσης οξείδωσης από οξυγόνο (O).

 • ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΑ - ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

  Γνωρίζατε ότι...

  Αλουμινόχαρτο

  Πίσω στα τρόφιμα, υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές αντιλήψεις για την πλευρά του αλουμινόχαρτου που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Η αλήθεια είναι πως πολλές από αυτές είναι τυχαίες ή μη εμπεριστατωμένες παρόλο που το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας.

  Βάσει, λοιπόν, όλων των παραπάνω η πλευρά που πρέπει να επιλέγουμε να έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα όταν τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο είναι αποκλειστικά η γυαλιστερή. Η λεία επιφάνεια έχει λιγότερα συμπτώματα διάβρωσης - οξείδωσης σε επαφή με υγρά, έλαια και οξέα που περιέχονται πολλές φορές στα τρόφιμα που αποθηκεύουμε. Βέβαια, η αποθήκευση σε αλουμινόχαρτο πρέπει να είναι μόνο προσωρινή γιατί ακόμα και η καλή του πλευρά κάποια στιγμή θα αρχίσει να διαβρώνεται αν πρόκειται για μακροχρόνια αποθήκευση.

  Το αλουμινόχαρτο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσω προστασίας και έχει πολλές και ποικίλες χρήσεις σε μία κουζίνα. Επωφεληθείτε από τα "καλά" του χαρακτηριστικά, χρησιμοποιείστε το άφοβα και όταν έρθει η ώρα να τυλίξετε ένα τρόφιμο σκεφτείτε ότι δεν πρόκειται για θέμα καλαισθησίας αλλά υγείας που είναι πολύτιμη για όλους.

   

 • ΣΚΟΥΠΕΣ -...

  Γνωρίζατε ότι...

  Το σάρωθρο, κοινώς σκούπα, είναι ένα ευρύτατης χρήσης εργαλείο καθαρισμού. Υπάρχουν διάφορα είδη σαρώθρων ανάλογα της χρήσης. Τα συνηθέστερα και απλούστερα αυτών κατασκευάζονται από σπερματοφόρους θυσάνους σόργου ή σάρου, ή βούρλων, ή θύμου, ή καλαμιών, ή ρυζιού κ.λπ. που έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε διάλυμα θειικού χαλκού (κοινώς γαλαζόπετρα). Αμέσως μετά η άκρη τους δένεται σφιχτά που αποτελεί τη μικρή λαβή του εργαλείου, ενώ η άλλη άκρη χωρίζεται επιμέρους σε τμήματα που συρράβονται κατά σειρά σε σχήμα βεντάλιας.

 • ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ -...

  Γνωρίζατε ότι...

  Ο φυσικός σπόγγος (λατ. Euspongia) ανήκει στο γένος των κοιλεντερωτών ζώων της οικογένειας των σπογγιδών που απαντώνται σε διάφορες θάλασσες ειδικά με χλιαρά ύδατα και θαλάσσια ρεύματα ήπια, σε διάφορα βάθη. Για την οργανική σύσταση και κατάταξη των σπόγγων οι διχογνωμίες ξεκινούν από την αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε ύπαρξη ζωικής αίσθησης, κατατάσσοντάς τους στα ζώα. Με τη γνώμη του συντάχθηκαν ο Πλίνιος και ο Αιλιανός. Οι μεταγενέστεροι όμως φυσιοδίφες μεταξύ των οποίων οι Έρασμος, Ροντελέ, Τουρνεφό, Μαρσιλύ καθώς και αυτός ο Λιναίος στην αρχή υποστήριζαν ότι οι σπόγγοι ανήκουν στο φυτικό βασίλειο. Ο δε Μπορύ ντε Σαν Βενσάν δημιούργησε την κατάταξη «ζωόφυτα».

 • ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ - WC

  Γνωρίζατε ότι...

  Ο φρέσκος αέρας, αυτός που αναζωογονεί αλλά δεν έχει καμία μυρωδιά, είναι κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν αν αναλογιστεί κανείς τη… μανία μας με τα αρώματα...Από τα αρωματικά χώρου και τα αρωματισμένα κεριά μέχρι το αρωματισμένο χαρτί υγείας και τα αρώματα, ζούμε σε έναν… τεχνητά αρωματισμένο κόσμο.

 • ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΡΟΥΧΩΝ

  Γνωρίζατε ότι...

  Ανακαλύψτε τα μυστικά του πλυντηρίου με έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε το πλύσιμο ρούχων.

  Το πλύσιμο των ρούχων δεν αποτελεί την πιο δύσκολη δουλειά του σπιτιού. Ο λόγος;  Τα σύγχρονα υφάσματα και απορρυπαντικά πλυντηρίου καθώς και η μοντέρνα τεχνολογία κάνουν την όλη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Κάθε φορά, λοιπόν, που είστε έτοιμοι να ανοίξετε την πόρτα του πλυντηρίου δεν έχετε παρά να θυμάστε τις βασικές αρχές που θα βρείτε στον ακόλουθο οδηγό.

  1. Οι ετικέτες των ρούχων και των σεντονιών σας δίνουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πλύσης τους. Με βάση αυτές, ξεκινήστε να χωρίζετε τα ρούχα σας σε τρεις βασικές στοίβες: εκείνα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, εκείνα που πρέπει να πλυθούν στο χέρι και εκείνα που χρειάζονται καθαριστήριο.
  2. Ξεχωρίστε τα ρούχα που μπορούν να μπουν στο πλυντήριο με βάση το χρώμα τους: τα λευκά, τα παστέλ, τα ανοιχτά γκρι και εκείνα που διαθέτουν ασπρόμαυρα μοτίβα μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια πλύση. Αντίστοιχα, υπολογίστε μία ξεχωριστή πλύση για τα σκουρόχρωμα (μαύρο, κόκκινο, σκούρο μπλε, καφέ και γκρι) ρούχα και σεντόνια.
  3. Πέρα από από τα χρώματα, κάντε έναν επιπλέον διαχωρισμό των ρούχων σας με βάση το ύφασμά τους. Για παράδειγμα, ξεχωρίστε στην ανοιχτόχρωμη στοίβα σας και στην σκουρόχρωμη τα τζιν σας από τον πιο ελαφρύ ρουχισμό σας (πχ. πουκάμισα). Ο λόγος που συστήνεται να χωρίζετε τα άπλυτα σας με βάση το ύφασμά τους έχει να κάνει με την ιδανική θερμοκρασία πλύσης τους. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τα ρούχα σας από τα υφάσματα που αφήνουν χνούδι.
  4. Σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετό χρόνο για ξεχωριστές πλύσεις άνα χρώμα και ύφασμα, μπορείτε να πλύνετε μαζί όλα τα ανοιχτόχρωμα ρούχα σας βάζοντας, ωστόσο, το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό ρούχων που είναι ιδανικό για όλα τα υφάσματα και διαβάστε καλά τις οδηγίες που θα βρείτε στην ετικέτα του ώστε να καθορίσετε την κατάλληλη ποσότητα. Αν τα ρούχα σας είναι λεκιασμένα, φροντίστε να ρίξετε λίγο υγρό απορρυπαντικό ρούχων πάνω στις βρώμικες περιοχές.
  6. Αν τα ρούχα σας χρειάζονται ένα απλό φρεσκάρισμα ή είναι ελαφρώς λεκιασμένα, προτιμήστε να τα πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες (30-40οC). Επίσης, φροντίστε να τα ξεπλένετε πάντα με κρύο νερό καθώς το ζεστό νερό αλλοιώνει τη σύνθεσή των ινών τους.
  7. Προτού τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο, φροντίστε να ελέγξετε ότι οι τσέπες των τζιν και των παντελονιών σας είναι άδειες. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να κλείσετε τα φερμουάρ και να κουμπώσετε τα πουκάμισά σας.
  8. Τοποθετήστε τα ρούχα και τα σεντόνια σας ένα-ένα στον κάδο του πλυντηρίου και προσέξτε ώστε να μην το γεμίσετε τελείως προκειμένου να πλυθούν καλά. Τέλος, αναποδογυρίστε τα μάλλινα και όσα ρούχα σας είναι φτιαγμένα από ευαίσθητα υφάσματα (όπως είναι τα κοτλέ) για να αποφύγετε την τραχιά όψη που αφήνει πάνω τους η διαδικασία πλυσίματος.
  9. Φροντίστε να πλένετε τα σεντόνια και τις πετσέτες σας στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία μια φορά το μήνα για λόγους υγιεινής. Δείτε πως θα κρατήσετε τις πετσέτες σας μαλακές για πάντα.
  10. Μετά το τέλος κάθε πλύσης, αφαιρέστε τα ρούχα όσο πιο άμεσα γίνεται από τον κάδο για να εμποδίσετε το ζάρωμα και τη μούχλα και απλώστε τα προσεκτικά. Αν παρόλα αυτά μυρίζουν, δείτε πως θα ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά.
 • ΕΝΤΟΜΟΚΤΩΝΑ -...

  Γνωρίζατε ότι...

  Εντομοκτόνο ονομάζεται οποιαδήποτε τοξική ουσία χρησιμοποιείται για την εξόντωση των εντόμων. Τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται κυρίως για να εξοντώνουν έντομα τα οποία έχουν καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες ή να καταπολεμούν έντομα τα οποία είναι φορείς ασθενειών επικίνδυνων για την ατομική αλλά και την δημόσια υγεία.

  Διάκριση των εντομοκτόνων

  Η ευρύτερη διάκριση των εντομοκτόνων είναι σε φυσικά εντομοκτόνα, ουσίες που απαντούν στην Φύση και εμφανίζουν δράση που αναστέλλει τις δραστηριότητες ή την καταστροφικότητα των εντόμων στις καλλιέργειες και στα δήγματα κατά ανθρώπων ή ζώων ή μπορούν να τα σκοτώνουν έμμεσα, και σε συνθετικά εντομοκτόνα, τα οποία κατασκεύασε ο άνθρωπος και συνήθως φονεύουν τα έντομα.

  Μια άλλη διάκριση των εντομοκτόνων είναι σε εντομοκτόνα γεωργικής / κτηνοτροφικής χρήσεως και σε εντομοκτόνα οικιακής χρήσεως, κατηγορίες που ορισμένες φορές είναι επικαλυπτόμενες.

  Μια επιπλέον διάκρισή τους βασίζεται στη χημική τους σύσταση, την τοξικολογική τους δράση αλλά και τον τρόπο δράσης τους. Στην περίπτωση αυτή ταξινομούνται ανάλογα με το αν δρουν στο πεπτικό σύστημα, στο αναπνευστικό ή διεισδύουν μέσω επαφής με το σώμα (εντομοκτόνα επαφής). Τα περισσότερα συνθετικά εντομοκτόνα δρουν και με τους τρεις τρόπους και γι' αυτό προτιμάται η διάκρισή τους ανάλογα με τη χημική τους σύσταση. Εκτός από τα οργανικά συνθετικά εντομοκτόνα, υπάρχουν και φυσικά οργανικά αλλά και ανόργανα, όπως το βορικό οξύ, το διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) και το στερεό θείο. Τα περισσότερα εντομοκτόνα είτε ψεκάζονται στα φυτά είτε επιπάσσονται (υπό μορφή σκόνης) απευθείας στα φυτά είτε στη διαδρομή που ακολουθούν για να φθάσουν ως αυτά (έρποντα έντομα)

 • ΣΑΚΟΙ ΦΥΛΑΞΗΣ -...

  Γνωρίζατε ότι...

  Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί. Τα απορρίμματα διακρίνονται σε στερεά απόβλητα και υγρά απόβλητα (ή λύματα). Ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους βιολογικούς οργανισμούς είναι τα τοξικά απόβλητα και τα πυρηνικά απόβλητα.

  Για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και για την οικονομική αξιοποίηση των απορριμάτων, εφαρμόζεται η ανακύκλωση. Για τα υγρά απόβλητα εφαρμόζεται η βιολογική επεξεργασία λυμάτων, και για τα στερεά απόβλητα η συγκομιδή, διαλογή και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.